Belysning för dina sinnen

Belysning – hur svårt kan det vara? Man hänger upp en lampa i taket och några små i fönstret, så behöver man inte tänka mer på det. Eller…? Nej, om belysningen enbart ska ha en praktisk betydelse så kan det kanske räcka med en taklampa och någon mindre belysning när man inte vill ha den tänd. Men, visst betyder belysning väl mer än så?

Med hjälp av belysning kan du förändra ett rum totalt. Du kan använda belysningen för att visa  upp och förstärka vissa detaljer, och du kan också med hjälp av belysning dölja sådant som inte är lika vackert och värt att visa upp. Du kan i praktiken nästan skapa ett rum med hjälp av olika sorters belysning, och visst vore det väl synd att helt avstå från de möjligheterna.

Belysning är med andra ord inte bara någonting du använder för att kunna se när du lagar mat eller läser. Ljus kan också bidra till trevnad, den kan ge lugn och ro, och den kan även göra raka motsatsen, nämligen pigga upp. Det beror helt på vilken typ av belysning du väljer, och hur du använder den.

I sovrummet, eller där du till exempel sitter och lyssnar på musik, kan en dämpad belysning som riktas på rätt sätt ge en extra dos av avkoppling och ro. Vid skrivbordet eller arbetsplatsen måste du ha bra belysning, annars blir du snabbt trött.

Olika lampor och armaturer har länge använts för att få fram olika effekter av belysningen. Men, ett så stort och brett utbud som vi har idag har det aldrig tidigare funnits. Detta beror till stor del på att tillverkare tvingats ta fram en rad olika ersättningar till de vanliga glödlamporna, som nu ska försvinna för gott. När det fattades beslut om denna utfasning var det många som faktiskt var negativa, eftersom de enda alternativen vi då såg var lågenergilampor, som ofta var stora och klumpiga, och dessutom långsamma i upptändningsskedet. Idag har dessa tidiga lågenergilampor fått sällskap av nya generationer, men också av halogenlampor och LED-lampor, bland andra.

Alla dessa nya ljuskällor ger faktiskt mycket större möjlighet att använda belysning för fler sinnen än bara synen. Med olika lösningar kan man till exempel använda LED-belysning för att öka trivseln och höja stämningen i rum. Med de små lysdioderna kan man belysa där det tidigare nästan inte varit möjligt att komma åt. Med ljusslingor och ljusslangar kan man nästan bygga upp en ljusmiljö;  det är endast den egna fantasin och kreativiteten som sätter gränsen för hur man kan använda ljuset.

Kommentera